úterý 28. dubna 2015

Quiche, quiche

Slané koláče mám moc ráda, ať už je to po francouzsku, po italsku či po česku. Dají se jíst teplé, studené, vzít na piknik či na výlet. Zasytí, ale nepřesytí, protože je množství prostě omezené jednou koláčovou formou.:) Někdy sem určitě umístím recept na prvotřídní cibulový koláč, který pochází od mé babičky. Tento quiche, téměř ve své klasické lotrinské verzi, byl ale také moc dobrý, i když od babičky nepochází a není v něm žádná cibule, nýbrž pórek. Mám pocit, že jsem něco podobného nepekla poprvé (a snad ani ne naposled), ale tentokrát se to zvlášť povedlo. Podezřívám z toho větší množství slaniny...to neznamená, že by nešla vytvořit vegetariánská verze.:)


Na těsto: 200 g hladké mouky, 100 g másla, půl lžičky soli, 1 vejce (nebo v nouzi 1 listové těsto)
Na náplň: 1 pórek, 250 g slaniny, 150 g strouhaného sýra (goudy), 250 ml smetany ke šlehání, 4 vejce, muškátový oříšek, pepř, (sůl)

Mouku smíchejte se solí, přidejte kostičky másla a prsty (mixérem) propracujte do homogenní směsi. Pak přidejte jedno vejce a zpracovávejte jen tak dlouho, až získáte soudržnou kouli těsta. Tu uložte alespoň na půl hodiny odpočinout do ledničky.

Slaninu nakrájejte na kostičky, pórek na kolečka, sýr nastrouhejte. Chvilku smažte samotné kostičky slaniny, pak přidejte pórek a případně trochu oleje/másla a nechte pórek změknout.
V misce smíchejte smetanu, všechna vejce a polovinu strouhaného sýra. Ochuťte muškátovým oříškem, pepřem a případně trochou soli, ale směs nejspíš bude sama o sobě slaná dost.

Těsto na pomoučněné pracovní ploše vyválejte na placku a vyložte jím kulatou koláčovou formu. Dobře přitiskněte ke dnu i krajům, dno propíchejte vidličkou a dejte na něj pečící papír s keramickými fazolemi/něčím podobně těžkým a vhodným do trouby. Takto připravený výtvor dejte do trouby rozehřáté na 180 stupňů asi na deset minut předpéct.

Pak do formy přidejte slaninovou směs, zalijte smetanovou směsí, mírně promíchejte a posypte zbylým sýrem. Takto nechte péct asi 35 minut, až koláč ztuhne.

Koláč můžete jíst teplý i studený, mě moc chutná tak i tak.:)


Žádné komentáře:

Okomentovat