pondělí 28. března 2016

Košíčky se žloutkovým krémem

Zatímco já trávila velikonoční neděli na výletě v lese, u nás doma byla návštěva z Moravy. Pohoštění v podobě velikonoční nádivky a mazance zajišťovala především babička, ale já cítila jistou touhu taky něčím přispět, a volba padla na tyhle košíčky z listového těsta. Doufala jsem, že budou dobře chutnat, hezky vypadat, a že jich pár budu moci vzít i na ten výlet, abych se zase jednou lehce chlubila svým kuchařským uměním. :)
Jelikož jsem tyhle košíčky pekla poprvé, byl to trochu riskantní tah. Ještě o něco riskantnější to začalo vypadat ve chvíli, kdy jsem se v obchodě rozhodla protestovat proti prázdnému regálu s listovým těstem tím, že si vyrobím vlastní. Dobře si vědoma toho, že je to práce (nebo zábava) na půl dne, která jednoduchý recept promění ve složitý.

Jak to dopadlo, naznačují tato fakta. Košíčků bylo 20. Jeden jsem snědla po vytažení z trouby, abych otestovala, zda jsou jedlé. Brzy poté provedla ten samý test maminka, tatínek a bratr dokonce třikrát. Pak jsme košíčky museli schovat. Dva jsem si rezervovala na výlet, aby tam vyhrály souboj o lepší snídani s jedním jablečným závinem. Zbytek košíčků byl předložen návštěvě. Než hosté odešli, počet zbývajících košíčků se rovnal dvěma. Když jsem se vrátila domů, k mé velké lítosti už po košíčcích nezbyla ani stopa. Poslední dva byly na vyžádání zabaleny s sebou...

Recept na domácí listové těsto zde popisovat nebudu, přečtěte si to u Kublanky. Komentář: složité to není, jen to zabere dost času. Peníze také neušetříte. Chutnat vám určitě bude. Tak je to na vás...sama nevím, jestli si tenhle proces ještě někdy zopakuji. Recept na koláčky je taky od Kublanky, ale já ho přidám i sem.
Na cca 18 košíčků:
500g listového těsta, 300ml plnotučného mléka, 20g hladké mouky, 160g cukru krupice, 3 žloutky a 1 vejce, kůra z 1/2 citronu vcelku (co největší kusy), mletá skořice, kukuřičný škrob dle potřeby

Smíchejte cukr a mouku. Vejce rozšlehejte. Mléko s citronovou kůrou zahřívejte až k bodu varu. Poté zhruba polovinu přilijte k cukru a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Poté přidejte zbylé mléko, promíchejte a 3 lžíce směsi odeberte a přidejte k vejcům. Nakonec vejce pomalu přilévejte do tekuté směsi. Přidejte ještě dvě lžičky škrobu, míchejte metličkou, aby ve směsi nezůstaly hrudky, a pomalu vařte do zhoustnutí.

Troubu předehřejte na 250 stupňů. Z těsta vytvořte válec dlouhý asi 40cm a ten rozkrájejte na cca 18 řezů. Každý řez nejprve roztáhněte na placku, z které budete schopni ve formě na muffiny vytvarovat košíček (formu nemusíte vymazávat, v listovém těstě je másla dost). Každý košíček naplňte zhruba půl cm pod okraj vaječným krémem a dejte péct do trouby na zhruba patnáct minut. Na závěr můžete zapnout gril. Na povrchu by se měly začít tvořit černé puchýřky, ale pozor, aby se listové těsto nespálilo, bez puchýřků to bude dobré taky, spálené nejspíš nic moc...

Po upečení košíčky vyndejte z formy a jejich povrch bohatě poprašte skořicí. Tak, a už nemusíte do Portugalska!


Žádné komentáře:

Okomentovat